Solveig i paradis

Solveig Natvig Løvseth er en av de aller ferskeste medlemmene i landslaget, etter at hun oppnådde kravtidene i fjor høst og fikk tommelen opp fra forbundets eliteutvalg. Likevel har hun allerede rukket å matche seg på alle nivåer internasjonalt. Nå sist helg deltok hun i worldcup-konkurransen i Mooloolaba på vakre Solkysten i Queensland, Australia.

Større treningsmiljø

Solveig er fra Trondheim, en kald og snørik del av verden – i allefall på denne tiden av året, så da er det ikke så rart hun takket ja til å være med familien da pappa fikk jobb i Perth i Vest-Australia.

- Jeg så på dette som en fin mulighet til å skaffe meg nye erfaringer i et nytt treningsmiljø, samt å komme meg unna den norske vinteren i en periode, forteller hun.

Sammen med sportssjef Arild Tveiten har Solveig funnet et godt treningsmiljø i Perth. Hun trener hovedsakelig med en treningsgruppe som heter Eclipse Performance Centre. På fellesøkter er de som regel 15-20 stykker, noe som Solveig ikke er vant til:

- Gruppa består av mange triatleter på min egen alder, noe som er veldig gøy!

I Trondheim triatlonklubb, hvor Solveig har vært medlem siden hun begynte med triatlon i 2015 er det en liten ungdomsgruppe, med en fin kjerne på to gutter og Solveig. Nå, når hun eksempelvis reiste til Tasmania for å delta på konkurranse der, gjorde hun det sammen med 15 andre ungdommer fra klubben.

I Trondheim satses det nå godt på å bygge opp et større ungdomsmiljø, så forhåpentligvis vil Solveig oppleve tilsvarende etter hvert hjemme i Norge også. Turen tilbake til Trondheim skjer i mai.

Vant vestaustralsk mesterskap, både olympisk og sprint

Siden Solveig flyttet til Perth ved nyåret har hun rukket å delta på flere konkurranser. Det er sommer, og triatlonsesong.

Hun har vært med på en del lokale konkurranser, blant annet vestaustralsk mesterskap på både sprint og olympisk. Disse gikk veldig bra, og hun vant på begge distansene.

Oceaniacup

For to uker siden deltok Solveig på oceaniacup i Devonport på Tasmania. Hun reiste dit med treningsgruppen som hun trener med til vanlig.

- Det var veldig kjekt å reise som en del av en så stor gruppe. Konkurransen i seg selv gikk dessverre ikke så bra, verken når det kommer til resultat eller egen prestasjon. Jeg hadde rett og slett bare en tung dag, men for meg handler denne sesongen mye om å samle så mye erfaring som mulig, og jeg får i det minste like mye erfaring av en dårlig konkurranse som en god en.

Maiden voyage til Mooloolaba

Så debuterte hun altså i worldcupen, da hun var med i Mooloolaba forrige helg. På det som var sesongens første store mål inntraff et uhell. Hun fullførte likevel på en god måte.

- Jeg følte at jeg hadde en grei svømming, men da jeg skulle løpe opp til T1, så fikk jeg noe i det venstre øyet. Jeg vet ikke helt hva som skjedde, men det gjorde bare mer og mer vondt, og jeg så ingenting på dette øyet verken på sykkel eller løp. Dette preget dessverre løpet ganske mye, særlig på løpingen. Jeg er likevel fornøyd med å ha fullført min første World Cup, og hadde ingen store forventninger på forhånd. Jeg vet at jeg fremdeles har langt igjen til de beste, men det var veldig motiverende og inspirerende å få konkurrere på et så høyt nivå, og ga definitivt mersmak.

Dagen derpå er øyet fortsatt hovent.

Mindre snø og kulde. Mer sykling og løp

Solveig har mer fokus på løp og sykkel enn det hun vanligvis har i vinterhalvåret.

- Dette er først og fremst for å utnytte de gode treningsforholdene. Da sikter jeg til både været og at jeg har mange flere å sykle og løpe sammen med på min egen alder. Jeg har også fokusert mer på openwater-svømming og på å få konkurranseerfaring enn normalt i vintertreningen.

De neste ukene er det mengdetrening, og først og fremst god kontinuitet i treningen, som står i fokus, for å være klar for en god sesong i Norge og Europa. Hun kjørte få konkurranser både i forrige sesong og sesongen før, og føler  hun har godt av å kjøre mange konkurranser i år.

- Tidligere sesonger har jeg alltid følt at de første konkurransene har gått ganske dårlig, og jeg har alltid brukt et par konkurranser på å «komme i gang» med sesongen. I år håper jeg at jeg skal føle meg klar både fysisk og mentalt med én gang jeg begynner sesongen i Norge, fordi jeg har konkurrert såpass mye gjennom vinteren.

Mål om å kjøre EM i Weert

Dette er Solveigs første sesong som senior, og målet for sesongen er å få så mye konkurranseerfaring som mulig, og å bli sterkere mentalt i konkurransesituasjoner.

- Jeg ønsker rett og slett å kjøre så mange gode konkurranser som mulig både nasjonalt og internasjonalt. Foreløpig har jeg ikke noe ranking, og det er et stort mål for meg å kunne begynne å samle noen poeng denne sesongen. Ellers er nok det mest konkrete målet mitt for sesongen å bli tatt ut til å kjøre EM i Weert første helgen i juni, og å gjøre en så godt løp som mulig der.

Også tid til å bli kjent med Australia

Solveig bruker også en del tid med venner og har vært litt på sightseeing. - Det synes jeg hører med når man bor i et nytt land, forklarer hun. Vennene gir henne god opplæring i alt australsk, inkludert mat og filmer. Og så har hun hatt en skikkelig Haisommer-opplevelse:

- Under swim familiarisation i Mooloolaba ble vi jagd opp av vannet etter ca. 10 minutter på grunn av hai. Dette hadde nok heller ikke skjedd i Norge.

Satser i kombinasjon med studier

Flyttingen betyr ikke at Solveig har lagt studiene på hylla. I høst begynte hun å studere industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU i Trondheim, og det har hun fortsatt i Australia.
- Emnene jeg har dette semesteret krever ikke noe fysisk oppmøte, ettersom alle innleveringer leveres digitalt, så det er veldig tilpasset at jeg kan være på et annet sted, og fremdeles følge studieplanen hjemme i Trondheim. Jeg trives veldig godt, og synes fagene jeg har hatt så langt er interessante, men det er likevel viktig for meg at studiene ikke tar for mye tid. Dette året studerer jeg kun 50%, og jeg har absolutt ikke noe hastverk med å fullføre utdanningen.
Solveig fortsetter på NTNU neste år. Da regner hun med å melde seg inn i NTNUI i tillegg til Trondheim triatlonklubb, som hun vil fortsette å representere. Da har hun anledning til å være med på både det sosiale og treningene i begge klubber. 
Trondheim triatlonklubb ble godt representert i vestaustralsk mesterskap
Trondheim triatlonklubb ble godt representert i vestaustralsk mesterskap.

Foto

Førstebildet i toppbanneret er tatt av Delly Carr/ITU. For øvrig er bildene private.

  • Ragde Eiendom
  • Trimtex
  • Nordic Choice Hotels
  • Larsen Consult
  • Fursetgruppen