Idrettsglede på høyt nivå

Det kom mye skryt av løypa etter målgang. Traseen på sykkel og løp var rask, slik at det var mulighet for svært raske tider på tross av vind på Jæren og motstrøm på siste halvdel av svømmingen. Så hadde man jo også medstrøms på første halvdel. Temperaturen var ideell, regn på løpingen var nok likevel deilig avkjølende. NM langdistanse for 2022 ble gjennomført 3. juli i kombinasjon med Ironman 70.3 Sandnes.

Stor deltakelse

Det ble stor deltakelse på NM i langdistanse i år, med utøvere fra 18 til 71 år, og fra idrettslaget Sirma i Tana i nord, til Kristiansand Triatlonklubb i sør. Den største klassen var menn 40-44 år med 18 deltakere. Klassen ble vunnet av Jan Morten Ra, med tiden 4:10:20.

Jan Morten var på hjemmebane i Sandnes, og konkurrerer for Spirit FK.

Vinnerne av de eldste klassene var Kerstin Jany-Ann Storsveen, Raufoss og Gjøvik SK, i K 60-64, med den imponerende tiden 6:31:01, og evigunge Asbjørn Bakken, Kristiansand TK, i M 70-74, med tiden 5:53:56, en tid som også ville brakt seier i klassen 65-69 år. Den yngste klassen, K/M 18-24 år, ble vunnet av Peik Wieland fra NTNUI og Linnea Hove fra Spirit FK med tidene 4:36:42 og 5:16:27.

Veldig artig løype

«Løpingen ble aldri kjedelig – det var noe nytt hele tiden, veldig artig!» kunne deltaker Fred Arthur Asdal fortelle om etter å ha kommet i mål. Han er for øvrig en svært erfaren triatlonarrangør selv, med ansvar for flere NM tidligere, så dette var gode skussmål fra en som kan løyper.

Fred Arthur Asdal i fint driv inn mot skiftesonen

Fred Arthur Asdal i fint driv inn mot skiftesonen

Ulike mål

Det handler om gjennomføring for de fleste. Da kan man likegodt gå fra svømmingen til skiftesonen.

Eventuelt handler det om å perse, eller gjøre et element bedre enn forrige konkurranse. Triatlon er en fantastisk idrett hvor det er uendelig mange ting man kan glede seg over, fra å ha overmannet redselen for åpent vann via å ta svingene bedre på sykkel til å perse eller vinne sin klasse.

Mer gult enn i en Minion-film

Arrangøren la til rette for en veldig artig barnekonkurranse dagen før Ironman. Løypa gav barna valget mellom å ta den raskeste veien, gjennom sprutende fontener eller utenom, på en 200 meters sløyfe som ble gjennomført 1 til 3 ganger. Det var gratis å delta, og det var godt over 200 barn påmeldt. Klasser var fra 0-3 år til 10-12 år.

Stort og inkluderende barnearrangement skapte de største smilene og kanskje det største alvoret

Høyt nivå i eliteklassen

Også utøvere i eliteklassen var svært fornøyde etter målgang. Vinneren av herreklassen, Kristian Grue fra Ullensaker CK fortalte regionalavisen Aftenbladet at alt var på topp fra de ankom byen og hotellet. Av NM-deltakerne lå Kristian fremst fra start til mål, selv om det riktignok var en italiener som kom først opp av vannet. Andremann Mikal Iden, som representerer Haugesund TK, og som også er trener for det norske triatlonlandslaget, fortalte avisen av «alt ligger til rette her i byen, og denne debuten som arrangørsted var en innertier av dimensjoner». Han tok inn noen sekunder på syklingen, men det var ikke nok til å kunne se Kristian Grue foran seg i løpeløypa. Likevel så han ut til å kose seg hele veien, noe som kanskje ble hjulpet av enorm støtte og heiarop fra foreldre og venner fra Bergen, og unge utøvere fra Haugesund som han trente i en årrekke.

Kristian Grue ledet NM elite allerede etter svømmingen

Kristian Grue ledet NM elite herrer allerede etter svømmingen.

Kaja Bergwitz-Larsen fra Oslofjord TK tok en ikke uventet seier i kvinner elite. Hun vant med tiden 4:45:30. Vi lot oss imponere av Kristina Starheim fra Lofoten TK, som kom inn på tiden 4:48:28. De to kom opp av vannet side om side og var fortsatt sammen til en av tre runder på løp gjensto. Unge Hannah Judithe Eriksen, som representerer NTNUI og kommer fra Tvedestrand, gjorde det også bra og kom inn til tredjeplass i eliteklassen. Andreas Wathne fra samme klubb tok eliteherrenes bronse.

Kaja Bergwitz-Larsen og Kristina Starheim

Kaja Bergwitz-Larsen og Kristina Starheim

Kaja Bergwitz-Larsen inn til seier

  • Ragde Eiendom
  • Trimtex
  • Surpas - the future of triathlon
  • Apollo Sports
  • Scandic
  • Kongsberggruppen
  • DNV