Triatleter med utøverstipend fra Olympiatoppen

Vetle Bergsvik Thorn fra Åsane CK har fått stipend fra Olympiatoppen. Dette er første gang han mottar stipendet. Han mottar stipendet etter en rekke gode resultater de siste årene. Samtidig mottar han stipendet som følge av at Kristian Blummenfelt tjener for mye til å motta sitt stipend.

Ett stipend i rekken

- Det er veldig hyggelig å få stipend, det er kjekt å vite at andre ser hva jeg gjør, og det gir motivasjon. For satsingen har det veldig mye å si, det er lite premiepenger for min del foreløpig, så å få stipender hjelper veldig mye på å kunne fortsette satsingen, forteller Vetle selv.

Også Bergen kommune har delt ut utviklingsstipend til den talentfulle triatleten i vinter. Fra Sparebanken Vest har han mottatt talentstipend.

Fire (fem) stipend til triatlon

I år var det i utgangspunktet fire utøvere som fikk stipend: Kristian Blummenfelt mottok A-stipend, Gustav Iden mottok B-stipend, Casper Stornes og Lotte Miller mottok U-stipend. Alle fikk samme stipend i fjor. Fram til det var Kristian den eneste triatleten som hadde mottatt stipend. Han har mottatt stipend siden 2014, A-stipend siden 2018, året etter han kom på 3. plass i VM-serien.


A-stipendet krever enten medalje i OL/Paralympics (PL) eller plassering blant de tre beste i verdenscup sammenlagt i en OL-gren. Det har en inntektsgrense på 620 000 kr. B-stipendet krever sterke plasseringer i OL/PL eller VM, eventuelt særdeles gode resultater i EM eller verdenscup. Også dette har inntektsgrense som fører til at Iden ikke mottar stipendet. U-stipend, eller utviklingsstipend, gis «utøvere under 24 år som gjennom god resultatutvikling i internasjonale mesterskap og konkurranser viser at muligheten for å nå verdenstoppen i sin idrett er stor».

- Hvis man er over inntektsgrensen og har et A-stipend, så utløser det et U-stipend. Det er 15 sommeridrettsutøvere i alle sommeridretter som regnes som gode nok for A-stipend, forklarer sportssjef i Norges Triatlonforbund, Arild Tveiten. Dette er årsaken til at nok et utviklingsstipend ble utdelt.

Gode junior- og seniorresultater

Han ble som kjent junior-europamester i 2018 og tok en tredjeplass på seniornivå i europacup i fjor, og fjerdeplass i EM, senior. Vi glemmer heller ikke at han tok Kongepokalen, da han vant NM i Son i 2019.

For å kunne satse

- Stipendet skal bidra til å gi økonomiske forutsetninger til at de beste norske utøverne utvikler seg til å bli best i verden, forteller Ester Sætre i Olympiatoppen.

Her er en liste over alle som mottar stipend i sommeridretter.

  • Ragde Eiendom
  • Trimtex
  • Surpas - the future of triathlon
  • Apollo Sports
  • Scandic
  • Kongsberggruppen
  • DNV