«I starten på denne perioden så handlet det vel så mye om å nullstille seg og la utøverne ha større valgfrihet i sin trening. De siste ukene har vi vektlagt å jobbe med individuelle utviklingsområder både på sykkel og på løp for å få maksimal framgang. Vi har også lagt inn gode konkurransespesifikke økter, testkonkurranser osv. for at alle skal å ha noe å strekke seg mot.»
Å måle seg mot andre har vært en utfordring for triatlonlandslaget som for alle andre, og laget har funnet nye måter å teste konkurranseformen på.
«Akkurat nå har det vært et fokus på å få testet flest mulig av utøverne på løp for å få noen tider på utøverne og dermed kartlegge nivå, og utfra det også legge videre planer. Og akkurat nå er det jo nesten kun slike løpskonkurranser og tester som er lovlige å gjøre, bortsett fra litt strava segment-jakt på sykkel som utøverne også har testet ut.»
Det norske laget har vært i en forholdsvis heldig situasjon, siden det har vært mulig å trene utendørs. Stengte svømmehaller har på kort sikt satt svømmingen litt tilbake, men sportssjefen er ikke bekymret for at farten ikke kommer tilbake.
«På sykkel og løp har det bare vært positivt da vi har fått trent meget bra i de disiplinene og tatt flere skritt i riktig retning der. Men det er klart at det er litt individuelle forskjeller og vi har hatt et par utøvere som ikke har fått trent helt optimalt fordi de ikke har kunnet trent normalt på sykkel og løp. Jeg synes at alle utøverne har jobbet bra ut fra de forutsetningene vi har hatt og totalt sett som lag har vi kommet styrket ut av det.»
Som ellers i samfunnet, planlegges det for å komme tilbake til en tilnærmet normal, men å være utenlands er jo «normalen» for elitelaget, så tilpasninger gjøres fortsatt.
«Når svømmetreningen starter opp neste uke, så begynner vi å komme tilbake til å trene normalt. Men helt normalt blir det jo ikke før vi kan reise fritt rundt på treningsleire og ikke minst konkurranser. Vi håper at juniorene våre starter sesongen i Polen 21. august og at flere av eliteutøverne er med i EM helgen etterpå. Og så satser vi på en kort WTS-sesong i september for våre aller beste utøvere.»
Sportssjef Arild Tveiten har jobbet systematisk fram mot OL 2020 i mange år, for at de norske utøverne skulle være på sitt aller beste når det gjelder som mest. Selv om det norske laget er ungt, har utøverne medaljemuligheter. Det ble store krav til omstillinger i sportssjefens arbeid da Tokyo-OL ble utsatt. Han er likevel ikke trist:
«For oss er det bare positivt at vi har et år mer til å forberede oss. Misforstå meg rett: Vi var klare til å ta OL medaljer i sommer vi, men vi tror at vi kan få enda mer og bedre utvikling med et år til med trening.»
Foto: Mikal Iden.