Økonomi
Det er slik at uten penger, ingen konkurranse. Likevel er det viktig å påpeke at en konkurranse ikke trenger å koste mye! Da idretten i Norge er basert på frivillighet er det mange som kan bidra uten å ønske annet tilbake enn å se gleden til de som deltar. Når det er sagt, alle konkurranser har et visst element med økonomi involvert. For å gjøre dette arbeidet enklere ligger her flere gode tips til hva en bør tenke på.
Økonomi
Budsjett
Langsiktig tenkning, strategi og utnyttelse av eget produkt er de store punktene verdt å merke seg i arbeidet med budsjettering. I et budsjett legger man planer for hvordan man skal fordele pengene man har, og hvordan man skal kunne være i stand til å spare opp en liten buffer for dårligere tider. Det er lurt å være konsekvent og realistisk i sitt budsjettarbeid – ikke tro at du kommer til å dra inn 100 000,- i drifttilskudd fra Kommunen eller at du vil ha utsolgt konkurranse. Det kan være en bra tommelfingerregel å underdrive på inntekter og overdrive på utgifter, og deretter få en hyggelig overraskelse når oppgjørets time er kommet.
Det finnes ulike former for budsjetter det er lurt å ha for å ha oversikt over hvordan det står til i foretaket deres:
Årsbudsjett
Tar for seg kalenderåret og alle inntekter og utgifter i sin helhet. Et årsbudsjett er lurt å ha for å kunne porsjonere ut kapitalen på en hensiktsmessig måte. Dette gjør at du kan planlegge likviditeten din. Påmeldingsavgift er ofte den største inntekten og dato for denne vil ofte være det som styrer din likviditet.. Sørg også å ha alle edruelige opplysninger i sin helhet på bordet før du begynner på dette arbeidet!
Arrangementsbudsjett
Et slikt budsjett vil være mer dyptgående i forhold til enkelte poster i årsbudsjettet. Husk å ta med absolutt alle variabler med i arrangementsbudsjettet, for eksempel transport, overnatting, mat og snacks, trykkeriutgifter, leie av arena, om det er aktuelt. Det er fort gjort å tro at man har gått i pluss, selv om man egentlig har gått i minus. Budsjett-tid er tid for realitycheck!
Sørg for å ha alt ditt på det rene, og gjør alltid skriftlige avtaler! Det er kjekt å ha noe å gå tilbake på om det plutselig skulle oppstå uenigheter når man skal gjøre opp. Ha derfor kontrakter, oppgjør og annen dokumentasjon lett tilgjengelig slik at det ikke oppstår misforståelser.
Regnskap
Med mindre man har stålkontroll med tallene og har noen regnskapskyndige mennesker i den indre kretsen, kan det å bruke noen tusenlapper på en regnskapsfører være godt investerte kroner.
Husk at det er en krevende jobb å holde oversikt over moms, skatter og avgifter, og at dere på ingen måte har lyst til å ende opp med et plastposeregnskap! I tillegg kan det være besparende å ha en støttespiller som vet hva som er lov/ikke lov, og kan hjelpe til med å disponere penger rett – og ikke minst, sette noen krav til rutiner.
Dersom man mottar over 100.000 kr. i offentlige støttemidler stilles det ofte krav til revisjon av regnskapet.
Hvis et idrettslag står som arrangør av et arrangement kan man ha mulighet for å få moms refundert innkjøp av varer og tjenester. Sjekk ut eget delemne om moms.
Momsrefusjon
Hva er momskompensasjon for frivillige organisasjoner? Formålet med ordningen er at frivillige organisasjoner skal kunne søke om kompensasjon for moms på varer og tjenester på lik linje med næringslivet og kommunene.
Formålet med ordningen er å kompensere de kostnader som frivillige organisasjoner har til merverdiavgift ved kjøp av varer og tjenester. Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) skal administrere ordningen på vegne av alle sine medlemsorganisasjoner. Alle medlemsorganisasjonene skal forholde seg til NIF og rapportere til NIF (ikke direkte til Lotteri- og stiftelsestilsynet).
Skatt, lønn, pensjon
Triatlonkonkurranser i Norge er i hovedsak dugnadsbasert og har derfor ikke et arbeidsgiveransvar overfor frivillige. Vi har alikevel valg å gjengi de generelle regler en arrangør må forholde seg til som arbeidsgiver. Når det gjelder fakturering av varer/tjenester betaler du som arrangør moms, men får disse refundert ved årsslutt. Det er derfor viktig at fakturaer og regnskap er av en viss kvalitet. Se eget tema om momsrefusjon.
Skattetrekk og forskuddsskatt
Som arbeidsgiver må man ha skattekort fra arbeidstaker som forteller deg hvor mye du skal trekke i forskuddsskatt. Om arbeidstageren ikke har levert skattekort, skal man uansett trekke 50% i skatt. Per år kan stiftelser og veldedige organisasjoner utbetalte inntil 4000 kr skattefritt pr arbeidstager, mens man med AS kan utbetale inntil 1000 kr. Husk at du som arbeidsgiver fortsatt må innberette inntekten, og at du fortsatt må betale arbeidsgiveravgift, feriepenger og OTP på dette.
Honorar/fakturering
Firmaer og konsertarrangører ønsker gjerne å sende faktura på salg/leie av varer og utstyr. Mange har også eget firma (selvstendig næringsdrivende) og fakturerer for egen lønn. I disse tilfellene skal man være obs på et par ting.
- Man kan ikke fakturere uten å ha et organisasjonsnummer (som er registrert i Brønnøysundregisteret)
- Om fakturaen er med moms skal det stå «MVA» bak organisasjonsnummeret på fakturaen, og det må være registrert i merverdiavgiftsregisteret.
- Fakturaen må ha et fakturanummer og en dato.
- Det er IKKE lov å skrive fakturaer i Word, Excel eller liknende programmer! Ifølge norsk lov skal man ha et godkjent fakturaprogram eller fakturatjeneste.
- Det er blitt lov å sende fakturaer elektronisk, men disse MÅ være i PDF eller annet «utuklbart» format.
- Mottar du en faktura uten noen av disse tingene, har du ditt på det rene for å nekte å godta den.
- Om du skal lønne folk fra utlandet som ikke har mulighet til å fakturere, er de nødt til å søke for å få et såkalt D-nummer. For å få dette, må vedkommende møte opp på et av skattekontoret, så som man skjønner blir det enormt mye bråk for et enkelt lite honorar. Med andre ord, få vedkommende til å fakturere!
Arbeidsgiveravgift
Avhengig av hvor i landet du bor, må du som arbeidsgiver beregne å betale arbeidsgiveravgift (AGA). Arbeidsgiveravgiften går med til å finansiere folketrygden. Det er en avgift som beregnes ut i fra bruttolønn og må legges på toppen av lønna til arbeidstageren. I Oslo er for tiden AGA’en på 14,1%, mens den i Finnmark er 0%. Sjekk link til Skatteetaten for å lese mer om arbeidsgiveravgift og gjeldende satser!
Obligatorisk tjenestepensjon (OTP)
For alle som har mer enn 2 årsverk i sitt foretak, så er det påbudt å ha tjenestepensjonsforsikring som innebefatter alle som er ansatt i stillinger over 20%. Det innebærer at man må gjøre innskudd på minimum 2% av alle inntekter mellom 2 og 12G (G=grunnbeløp i folketrygden, fastsettes hvert år) gjennom et livsforsikringsselskap eller pensjonskasse.
Lisenser
Norges Triathlonforbund ønsker at flest mulig konkurranser arrangeres etter forbundets regler og anbefalinger slik at konkurranser skal være mest mulig forutsigbare og rettferdige. Ved å registrere konkurransen inn i NTF’s terminliste vil ditt arrangement være med å støtte det arbeidet forbundet driver for å spre og utvikle sporten i Norge. I tillegg vil deltakerne i konkurransen bli dekket av en ulykkesforsikring.
For å kunne stille til start i konkurranser på Norges Triathlonforbunds terminliste må utøver ha løst lisens. Utøver er selv ansvarlig for å ha gyldig lisens til start.
Helårslisensen er gyldig hele kalenderåret. Forsikringen gjelder idrettskade under konkurranse, samt organisert trening, som er relevant for idretten, i regi av NTF, klubb eller krets. Forsikringen omfatter også individuell triatlontrening, i treningsantrekk, i inn- og utland.
Engangslisensen koster kr 200 for voksne, kr 100 for junior og kr 50 for ungdom. Den gjelder kun for den aktuelle konkurransen som den er løst i forbindelse med.
Sponsorer
Her er mal for presentasjon til sponsorer.