Antidoping
Arbeid med antidoping er trolig et arbeid som aldri tar slutt. For å sørge for en sunn og rettferdig idrett er det viktig at alle, fra NIF til enkeltutøvere har fokus på dette viktig arbeidet. Under kan du lese mer om hvilket arbeid som skjer i Norge på dette feltet.
Antidoping
Antidoping Norge
Stiftelsen Antidoping Norge ble stiftet i 2003. Det var Norges Idrettsforbund og Olympiske Komitè (NIF) og Kultur- og kirkedepartementet (KKD) som opprettet stiftelsen. Bakgrunnen var et ønske om å sikre uavhengighet i kontroll- og påtalevirksomheten.
Vedtaket om åopprette en stiftelse for kontroll og påtalevirksomhet i dopingsaker i idretten ble gjort påIdrettstinget i 2003.
Stiftelsens formål og virksomhetsområder:
- ADN skal bekjempe doping ved å fremme en ærlig og dopingfri idrett. ADN har som formål å drive allmennyttig virksomhet.
- Stiftelsen er opprettet for å sikre at kontroll- og påtalevirksomheten for dopingsaker organiseres uavhengig av Norges Idrettsforbund og Olympiske komité (NIF) og staten.
Stiftelsen skal, i medhold av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komités (NIFs) lov og avtale mellom NIF og stiftelsen, arbeide for formålet blant alle NIFs organisasjonsledd og medlemmer.
Les mer om hvordan Antidoping Norge kan bidra til deres holdningsskapende arbeid. La oss sammen jobbe for en dopingfri idrett.
Ren utøver
Vi anbefaler alle å gjennomføre e-læringsprogrammet til Antidoping Norge Ren Utøver. Der kan utøvere, støtteapparat, arrangørklubber og andre som har forbindelser til idretten en god mulighet til å lære. Jo flere som vet mer, jo bedre er det.
Hva forventes av arrangør
Dette er en veiledning til arrangører av idrettsarrangement og andre som har behov for å vite hva en dopingkontrollstasjon kan og/eller bør inneholde.
- mulighet for utøver å avlegge urinprøve i avskjermet område
- mulighet for utøver å sitte
- mulighet for utøver å ligge – gjelder kun for blodprøver
- mulighet for dopingkontrollør og utøver å gjennomføre prosedyren ved et fungerende «bord»
- mulig å kaste søppel i en beholder
- mulighet for utøver å kunne vente under oppsynDopingkontrollstasjonen skal være plassert slik at prosedyrer kan gjennomføres under avskjermede forhold.
- et dopingkontrollrom
- et toalett
- et venterom.
- 6 stoler
- 2 bord
- 1 behandlingsbenk – gjelder kun for blodprøver
- en søppelkurv m/plastpose
- tørkepapir
- låsbart kjøleskap
- toalett
- toalettpapir
- vask og såpe.
- tilstrekkelig antall stoler til utøvere og ledsagere
- bord
- en søppelkurv
- tørkepapir
- drikke i forseglede beholdere
- TV og lesestoff
- tilgang til vask
Arrangør anbefales å ta kontakt med Antidoping Norge for avklaring av spesielle forhold i forbindelse med arrangement.Dopingkontroller gjennomføres normalt uanmeldt, slik at arrangør anbefales å ta høyde for at uanmeldte dopingkontroller kan finne sted under arrangementet. Dopingkontrollteamet vil være behjelpelig med å avklare nødvendige behov ved ankomst. Arrangør er pliktig til å samarbeide med kontrollteamet og søke å legge forholdene til rette for kontrollteamet slik at kontrollen kan gjennomføres under best mulige forhold.