Veiledning for medlemmer, klubbledelse og de som får informasjon om trakassering og/eller overgrep
Seksuell trakassering og overgrep skal ikke skje i idretten, og er direkte i strid med idrettens visjon om idrettsglede for alle. Likevel vet vi at seksuell trakassering og overgrep skjer i idrettssammenheng, ofte uten at det blir rapportert, håndtert og reagert på.
Norsk idrett har nulltoleranse for enhver form for diskriminering og trakassering. Dette betyr at det alltid skal reageres på slike handlinger. NIF har laget en veileder som skal gjøre det enklere å rapportere, håndtere og reagere på seksuell trakassering og overgrep. Veilederen og råd finner du via knappen nedenfor.
Det vil reageres på handlinger som ikke er akseptable, i henhold til NIF retningslinjer
Norsk idrett har egne retningslinjer mot seksuell trakassering og overgrep som alle klubber tilsluttet NIF og Norges Triatlonforbund skal følge. Styrene i hver triatlonklubb vil bli pålagt å gjøre retningslinjene kjent og etterfulgt for sine medlemmer. Vi har alle ansvar for å gripe inn og varsle ved brudd på retningslinjene.
Håndtering og løsning
Saker bør søkes løst i minnelighet på lavest mulig nivå gjennom dialog. Om mulig bør forsoning mellom partene være mål i en slik dialog, eventuelt med bistand fra klubbledelse eller forbund. Dersom dette ikke fører frem, skal ansvarlig leder iverksette tiltak for å kartlegge fakta og tiltak for løsning så raskt som forsvarlig mulig.
Klubbene i Norges Triatlonforbund har et særlig ansvar for å ta vare på den/ de som har opplevd trakassering eller overgrep.
Alvorlige tilfeller kan få disiplinære konsekvenser. Håndtering og løsning av saken skal bidra til fremtidig læring, og til å forebygge fremtidige hendelser.
Et tillegg til NIFs veileder i kapittel om «Saksgang i idrettslaget» punkt 3 gjelder i slike prosesser: «Styret bør peke ut to personer i styret, helst en av hvert kjønn som har makt/posisjon på samme nivå, som er saksansvarlige».