UM og NM i vintertriatlon 2024

Heistadmoen Skistadion var nok en gang arena for ungdomsmesterskapet og norgesmesterskapet i vintertriatlon. Horten og Omegn Cykleklubb, med fjorårets ildsjel-prisvinner Andreas Rønning i spissen, var arrangør. Det var 10 startende i ungdomsmesterskapet, seks i junior/para NM og 28 i NM senior/agegroup, med nesten 50 år aldersforskjell mellom yngste og eldste startende totalt. I tillegg deltok 7 i åpen klasse.

Ungdomsmesterskapet og junior-NM

Det var vakkert med mye snø, men kaldt – så kaldt at starten for yngre klasser ble utsatt to ganger for å komme under lovlig konkurransetemperatur. God kommunikasjon og hyggelig stemning i varmestua gjorde at utsettelse ikke var et problem. Bratt oppoverbakke fra start på løpingen gjorde vel også sitt til at utøverne raskt fikk opp varmen da de satt i gang.

Ungdomsmesterskapet består av klassene rekrutt (13-14 år) og ungdom (15-16 år) for jenter og gutter. Distansene/rundene på Heistadmoen for UM: 2 x 1 km løp, 2 x 2 km sykkel og 2 x 1,5 km ski.

Blant ungdomsjentene var det jevnt og en del bytte av plasseringer underveis, som gjorde alt ekstra spennende. Ida Støvern og Filippa Luther, Berger IL, ledet etter løp, men ble tatt igjen i skiftesonen av Maren Grøndalen. Støvern var raskest på sykkel, mens Grøndalen var raskest på ski. Til slutt var det Maren Grøndalen og Drøbak Multisport som gikk av med seieren.

Mathias Melsom-Johansen fra samme klubb var raskest på løp i gutter ungdom, men slet i skiftesonen og tatt igjen av Magnus Grossmann fra SK Rye. Melsom-Johansen tok det igjen med sterk sykling og langrenn og tok til slutt en solid seier. Sølvet til Grossmann var like sikkert, og Oliver Lindsverk fra Svarstad IL tok en like trygg bronse.

Elias Molund fra Oslofjord og Teodor Melsom-Johansen fra Drøbak Multisport var de yngste deltakerne, født hhv 2010 og 2011, og imponerte i rekruttklassen.

 

Junior-NM

Juniordistansen, for utøvere 17-19 år, besto av 3 km løp, 6 km sykkel og 4 km ski. Maren Cecilie Mustad fra Langesund var eneste jente, men jobbet likevel godt inn til seieren.

Isac Luther fra Berger IL løp sterkt og tok tidlig ledelsen. Sindre Landén fra Romeriksåsen SK tettet gapet i skiftesonen og på sykkel, men Luther var kjempesterk på skiene og fløt inn til seieren foran Landén. Julian Paula fra Trysil IL, vår ferskeste triatlonklubb, tok tredjeplassen.

Takk!

Takk til arrangørklubben Horten og Omegn, og spesielt Andreas Rønning og Øivind Bjerkseth, som nok en gang har hevet seg rundt for å arrangere NM i vintertriatlon. 

Selv om det var færre deltakere i NM enn enkelte år, er det stadig flere klubber med treningsgrupper som trener spesifikt for vintertriatlon, og vi håper på flere konkurranser både i år og årene framover. Arrangementet besto også av et duatlon dagen etter NM, men her var det få deltakere.

Foto: Trond Ahlsen, Bjørn Meinicke og Gabrielle Bjørnstad-Northern

 

 

Para - NM

Norges triatlonmiljø er i ferd med å få flere parautøvere. En av de som virkelig imponerer er Isak Brenden fra Ottestad IL. Isak satser på flere idretter. Det kom tydelig fram at han behersket løping, sykling og langrenn svært godt på Heistadmoen, og at han elsket denne konkurransen.

Å gå på pallen å få gullet rundt halsen var tydeligvis ikke så verst det heller.

Senior

Etter tingvedtak i november er klassene opp til 40 år nå slått sammen i èn senior-klasse. I kvinnenes konkurranse var Ine Skjellum fra Royal SK sterkest på alle disipliner og tok en ikke uventet seier.

Stina Meinicke fra samme klubb syklet på dekk uten luft som ble tungt, men gjennomførte likevel sterkt og kom inn til sølv. Mathilde Skjævesland fra arrangørklubben Horten CK tok bronse.

I herrenes konkurranse var det langt jevnere. Fredrik Schwencke fra Lyn Ski viste som i fjor at han er sterkest på løp, og ledet med mer enn ett minutt etter tunge kilometere på løp.

Tidligere Norgesmester og Verdensmester Hans Christian Tungesvik, Royal SK lå da som nummer to. Casper Rønning fra Horten CK tok med god teknikk i skiftesone og på sykkel stor ledelse. Skift til ski gikk også raskt. Tungesvik var fortsatt nummer to og på ski er han normalt den beste i feltet. Men skulle han klare å ta inn over tre minutter?

Det viste seg umulig, og den yngste i feltet vant seniorklassen.

Det var et fåtall kvinner i de eldre klassene, men kampen i kvinner 50-54 vise seg å bli en av dagens tøffeste. Margrethe Meo fra OI og Hanne Engen fra Oslofjord vekslet på ledelsen. Engen tok gullet til slutt.

Det var flere herrer enn pallplasser våde i 45-49-klassen og 50-54-klassen. Rolf Johansen fra Trondheim TK tok seieren i den yngste av disse klassene, mens Per-Gunnar Mustad vant den andre. Egil Solstad fra Soon vant den eldste klassen for dagen – 60-64 år.

  • Ragde Eiendom
  • Trimtex
  • Surpas - the future of triathlon
  • Apollo Sports
  • Scandic
  • Kongsberggruppen
  • DNV