Storfavorittene innfridde på gårsdagens NM-sprint

Lotte Miller fra Bryne Triatlonklubb og Casper Stornes vant kongepokalen med seier i hver sin klasse på NM sprint elite lørdag. Etter at Kristian Blummenfelt og Gustav Iden hadde meldt forfall grunnet skade og sykdom, var begge soleklare favoritter. Sprint-NM ble for andre gang holdt på Bryne, med start i Eivindsholttjødnå og mål på torget i Bryne sentrum. Sprint består av 750 m svømming, 20 km sykling og 5 km løp.

Lotte Miller, som konkurrerte på hjemmebane, ledet allerede etter første svømmetak, og hadde 43 sekunders ledelse på nærmeste konkurrent ut av vannet. På sykkelen økte hun gradvis forspranget, og startet løpingen 3.22 minutter foran forfølgerne. Til slutt vant Lotte med tiden 1.00.04, fem og et halvt minutt foran nummer to.

Mange unge lovende jenter i elitefeltet

De andre som kjempet om medaljene er juniorjenter. Hanna Grieg Sæthre var først opp av vannet etter Lotte. Hun er fra Åsane Cykle Klubb og er 18 år. Klubbvenninnen Stine Dale (20), fulgte like bak og de to jobbet godt sammen på syklingen. Solveig Natvig Løvseth (19) fra Trondheim triatlonklubb har representert Norge i internasjonale konkurranser tidligere, og har vist god form i år. Hun kom opp av vannet 7 sekunder etter Stine Dale.

Solveig ble liggende alene på sykkel, og etter en runde begynte hun å tape litt tid til dem foran. Hun var likevel nærme nok inn i T2 til at en medalje var innenfor rekkevidde. En sterk løper som hun er, knep hun innpå jentene fra Åsane mens de løp ned mot sentrum. I løpet av de fire rundene som ble løpt ve torget, tok hun igjen og løp forbi Hanna, og ble med det nummer 3. Stine Dale løp også sterkt, og tok en solid andreplass.

Også jentene som kom inn på plassene bak Hanna er under 20 år. Vi gleder oss veldig over at det er såpass mange unge jenter i norsk triatlon som i fellesskap har skapt et veldig godt miljø.

«Det er alltid kjekt å kunne utføre en konkurranse slik du ønsker. Så jeg er kjempefornøyd» sa Lotte Miller etter målgang. Hun har familie som bor i Bryne, og de var kommet ned til målområdet for å heie. Lotte var veldig rørt. «Det er ubeskrivelig å ha bestemor her. At hun har kommet ned og er så stolt av meg er kjempekjekt. Hun har forventinger, og da er det fint å kunne innfri. Jeg gjør det fordi jeg elsker det, men at de rundt meg setter så pris på det jeg gjør, det er også kjempekjekt. Det er fantastisk å ha familien rundt meg.»

Tøff konkurranse i herreløpet

Det var mange som holdt Casper som favoritt, både blant publikum og utøvere. En av utøverne var Andreas Mathingsdal Pedersen, som er trener på agegroup-samlingene våre. Han var en av de antatt sterkeste utenom landslaget, og ble da også nummer syv til slutt, med kun landslagsutøvere foran seg. Vi spurte ham før starten hvilke forventninger han hadde til konkurransen og om han trodde han kan slå noen av landslagsutøverne.

«De på landslaget er jo kjempegode. Jeg håper å svømme bra, og da kan jeg henge med noen av dem på svømminga. Blir jeg liggende og sykle aleine kan det bli vanskelig. Men klarer jeg å henge på litt i starten, så er det mulig med en god plassering. Det blir spennende.»

Ikke uventet ledet Jørgen Gundersen fra Ullensaker CK etter svømmingen. Det som kanskje var mer overraskende var at Casper Stornes og Vetle Bergsvik Thorn, fra Åsane Cykle Klubb kom opp av vannet rett bak. De tre dannet en gruppe på sykkelen. Endre Espedal fra Haugesund Triatlonklubb, Andreas Mathingsdal Pedersen, Kristiansand Triatlonklubb, Morten Hansen, Lørenskog CK, og Birk Nagell Skogland fra Haugesund Triatlonklubb var neste gruppe opp fra vannet. Morten og Endre samarbeidet på sykkelen, og Birk og Andreas dannet en annen gruppe. De to gruppene tapte gradvis på syklingen i forhold til de tre foran. De holdt likevel en god ledelse på de som kom bak. 17-år gamle Cedrik Bakke Christophersen fra Tønsberg Triatlonklubb og 18-åringen Marius Boestad Lohmann fra Kristiansand Triatlonklubb var nærmest, et drøyt minutt bak. Cedrik og Marius var to av flere juniorer i herrefeltet som gjorde gode løp.

Konkurransen ble avgjort på løpingen

Da Jørgen Gundersen, Casper Stornes og Vetle Bergsvik Thorn kom inn i T2 var det ett sekund som skilte dem. Selv med gode løp av de bak var det lite trolig at de bak skulle hente inn disse. Morten Hansen og Endre Espedal lå et drøyt minutt bak og Birk Skogland og Andreas Mathingsdal Pedersen lå ett ytterligere minutt og 20 sekunder bak.

Casper satt i gang i solid fart og dro fort fra. Vetle var den som klarte holde Casper lengst, men måtte gi tapt på vei ned mot sentrum. Casper vant til slutt på tiden 53.26 og Vetle kom i mål 31 sekunder bak. Jørgen kom inn 50 sekunder bak. Morten Hansen dro i land kampen om fjerdeplassen, mens Endre Espedal ble nummer fem. Ni herrer gjennomførte løpet på under en time, deriblant ungguttene Cedrik og Marius, som ble nummer 8 og 9.

Etter løpet fortalte Casper at han var overrasket over at han fant beina til Jørgen på svømmingen. «Jeg følte det var ganske greit å ligge der. Samtidig kjente jeg Vetle tok meg i beina på slutten.» For Casper var dette et godt utgangspunkt for resten av løpet. «Greit, da er vi en god gruppe som kan kjøre hardt på sykkel. Da kjørte vi hardt på sykkel de to første rundene, og så kjørte i alle fall jeg mer kontrollert på resten. Så jeg kjørte jeg hardt på veien inn til byen her og på den første runden. Så roet det litt ned på de tre siste rundene for ikke å brenne meg ut til neste helg.»

Om konkurransen sa Casper: «Det er veldig kjekt å kunne konkurrere i Norge. Det er ikke så ofte vi får gjort det.»

  • Trimtex
  • Garmin Norge
  • HUUB
  • Nordic Choice Hotels
  • Squeezy Sports Nutrition
  • Larsen Consult
  • Fursetgruppen